Je moet tijdig jouw hoger beroep aantekenen! Ben je het niet eens met het vonnis binnen een rechtszaak dan heb je de mogelijkheid om de zaak voor een tweede keer te laten beoordelen. Dit wordt ook wel het aantekenen van het hoger beroep genoemd. Het geeft de mogelijkheid om tegen een uitspraak in verweer te gaan om daarmee een beter resultaat te behalen. Zo kan men door het tijdig aantekenen de zaak voor een tweede keer ter beoordeling overleggen. Waar dien je op te letten als je het hoger beroep gaat aantekenen?

Tijdig aantekenen

Wil je van het hoger beroep gebruik maken dan moet je ervoor zorgen dat het tijdig wordt aangetekend. Na dat het vonnis is uitgesproken heb je gewoonlijk drie maanden de tijd om het hoger beroep aan te tekenen. Die termijn geeft je de mogelijkheid om de uitspraak te bestuderen en om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. Daarmee kun je de kansen inschatten om een betere uitspraak binnen de zaak te verkrijgen. Ben je zeker van je zaak dan kun je direct na het vonnis het hoger beroep aantekenen maar je kunt ook negentig dagen het aantekenen overwegen.

Aantekenen en griffiekosten

Zodra het hoger beroep wordt aangetekend, dient de zaak wederom aanhangig worden gemaakt. Daartoe maakt de rechtbank via de griffier reeds onkosten zodat een en ander in gang kan worden gezet. Is het hoger beroep eenmaal aangetekend dan heeft de aantekende partij het recht om te beslissen wanneer de zaak voor de rechter voor de tweede keer moet verschijnen. Let wel dat beide partijen in deze een advocaat voor hoger beroep inschakelen om het beste resultaat te bereiken.

Beide kunnen hoger beroep aantekenen

Omdat beide partijen – zowel de aanklager als aangeklaagde – het oneens kunnen zijn omtrent de uitspraak van de rechter kunnen beide partijen eveneens hoger beroep aantekenen. Op die manier kan iedere partij zijn verhaal houden zodat het beste resultaat binnen de zaak wordt bereikt. Ga ook het hoger beroep aantekenen als je het niet eens bent met de uitspraak.

Uitspraak in tweede aanleg

Om een andere uitspraak binnen het recht te verkrijgen kun je na een zaak het hoger beroep aantekenen. Dat houdt in dat de rechtszaak compleet opnieuw moet worden gedaan. Je bent het niet dus niet eens met de argumentatie en het resultaat van de uitspraak in eerste aanleg en dus dien je in hoger beroep te gaan. Daartoe moet je het tijdig aantekenen waarna de zaak voor de rechter in tweede aanleg komt. De uitspraak van deze rechter wordt een arrest genoemd en is bindend. Het kan betekenen dat de uitspraak:

  • het vonnis van de rechter in eerste aanleg overneemt;
  • de strafmaat verzwaart;
  • de strafmaat verminderd of er is vrijspraak.

Je ziet dat het aantekenen van hoger beroep kan leiden tot meerdere resultaten. Voordat je het hoger beroep gaat aantekenen doe je er dus goed aan om af te wegen of het gewenste resultaat wel bereikt kan worden. Laat je informeren door jouw advocaat omtrent de slagingskans voor een succesvol hoger beroep.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 82

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op