Kent u de Procedure rondom het hoger beroep?
Ben je het niet eens met een gerechtelijke uitspraak dan heb je de mogelijkheid om daartegen in hoger beroep te gaan. Een hoger beroep houdt feitelijk in dat de zaak compleet opnieuw moet worden beoordeeld door een rechter. Dit kan betekenen dat nieuwe argumenten een compleet ander beeld laten zien binnen de zaak, waardoor de uitspraak van de rechter in eerste aanleg gewijzigd kan worden. Ga je in hoger beroep bij een zaak laat je dan afdoende bijstaan door gespecialiseerde juridische assistentie.

Termijnen

Om hoger beroep te kunnen aantekenen heeft de eiser maar ook de gedaagde na uitspraak tot op drie maand de tijd om het hoger beroep aan te zeggen. Het kan namelijk zijn dat je tezamen met de advocaat de zaak opnieuw moet beoordelen of er betere kansen zijn, danwel dat er aanvullende informatie of getuigen worden gevonden. Is eenmaal het hoger beroep aangetekend dan bepaald de aantekenaar van het hoger beroep wanneer de zaak opnieuw voor de rechter moet verschijnen.

Locatie

Gewoonlijk wordt het hoger beroep bij gewone burgerlijke zaken en strafrecht bij het gerechtshof gedaan. Er zijn hiernaast nog zakelijke uitspraken waarbij naar een andere instantie moet worden gegaan. Denk daarbij aan de Centrale Raad aangaande zaken binnen het bestuursrecht en het College van Beroep indien de zaak zich afspeelt binnen de zakelijke wereld. Laat je daartoe uitvoerig informeren door de advocaat voor hoger beroep om binnen jouw vakgebied het hoger beroep bij de juiste instelling aan te tekenen.

Vervolg hoger beroep

Indien het bij een hoger beroep tot een uitspraak komt dan is die uitspraak blijvend. Er kan niet nog een keer in beroep worden gegaan na het arrest. Inhoudelijk ligt de zaak dus vast. Zijn er echter naar uw mening procedurele fouten gemaakt of is het recht op een onjuiste manier toegepast dan bestaat de mogelijkheid om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. Dan wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, echter wordt de procedure tegen het licht gehouden. Zijn er grote procedurele fouten gemaakt dan kan dit betekenen dat het arrest nietig wordt verklaard.

Uitspraken

Het resultaat van een hoger beroep procedure kan meerdere kanten opgaan, juist omdat de rechter opnieuw naar de zaak gaat kijken. Is er inhoudelijk iets compleet over het hoofd gezien dan kan hoger beroep leiden tot vrijspraak. Maar ook de volgende uitspraken zijn mogelijk:

  • de rechter is van mening dat de rechter in eerste aanleg een correcte inschatting heeft gemaakt en dus volgt de rechter in het hoger beroep de uitspraak van de rechter in eerste aanleg. Oftewel de uitspraak wordt overgenomen;
  • de rechter heeft verzwarende argumenten gevonden waardoor de strafmaat wordt verzwaard;
  • de rechter heeft verlichtende argumenten gevonden waardoor de strafmaat wordt verlicht danwel mogelijk vrijspraak het resultaat is.

Juridisch advies

Om een hoger beroep procedure effectief voor te bereiden en voor te leggen aan de rechter dien je gedegen juridisch advies in te schakelen. Vaak maak je daarbij gebruik van dezelfde advocaat als tijdens het voorgaande traject, maar het kan ook betekenen dat je een nieuwe advocaat neemt. Zodoende kun je met de inzichten van een andere advocaat mogelijk betere resultaten bij het hoger beroep worden behaald.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 82

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op